Case de scări închise sau scări deschise?

Atunci când vorbim despre salvarea utilizatorilor în caz de incendiu asigurarea unor căi de evacuare sigure reprezintă prima cerință.

Când discutăm despre căi de evacuare vorbim în general despre scări și despre holuri sau coridoare.

Rolul scărilor este de a asigura circulația pe verticală a utilizatorilor unei clădiri.

Dacă sunteți arhitect sau inginer, verificator de proiecte, expert tehnic, diriginte de șantier sau responsabil tehnic cu execuția atunci vă recomandăm cursurile de pregătire profesională continuă organizate de către Centrul de Formare Profesională a Specialiștilor în Construcții.

În arhitectură, scările reprezintă elemente construite alcătuite dintr-o serie de trepte sau trepte și platforme, care permit accesul la niveluri superioare ale unei clădiri sau la alte zone situate la o înălțime mai mare decât nivelul solului.

Așa cum am văzut mai sus scările sunt formate din trepte sau din trepte și platforme intermediare.

Din punct de vedere securității la incendiu scările pot fi deschise sau închise în case de scară proprii.

Sunt Lulea Marius Dorin, verificator de proiecte( B,C,D,E,F) , expert tehnic (B,D,E,F) în construcții, auditor energetic gradul I și diriginte de șantier.

Sunt absolvent al Facultății de Construcții Civile, Industriale și Agricole și doctor în domeniul ingineriei civile și al instalațiilor pentru construcții.

Sunt inginer constructor, proiectant instalații cu rol în securitatea la incendiu și proiectant sisteme de securitate la efracție.

Case de scări închise sau scări deschise?

În primul rând haideți să vedem ce înseamnă o scară deschisă și ce înseamnă o casă de scară închisă.

Casele de scări închise sunt acele scări care sunt protejate de restul spațiilor prin pereți, planșee și uși. În acest caz scările dispun de o cameră proprie ce asigură protecția față de alte spații din jur și care nu pot fi inundate cu fum, gaze fierbinți și asigură accesul ușor și în siguranță până în exterior.

Dacă sunteți în căutarea unui expert tehnic în construcții atunci cu siguranță vă putem ajuta.

În cazul scărilor deschise acestea sunt situate în alte spații , nu au o cameră proprie, o casă de scară proprie. În acest caz discutăm despre case de scară deschise către alte spații. În acest caz scările nu au o cameră proprie și nu sunt separate de restul spațiilor cu pereți, planșee și uși.

Când folosim case de scări închise și când scări deschise

Există însă limitări în utilizarea scărilor deschise datorită faptului că circulație pe verticală în cazul unui incendiu poate fi afectată de căldura, gazele fierbinți sau fumul ce poate inunda spațiul în care sunt amplasate.

Prima opțiune este deci utilizarea de case de scări închise și nu scări deschide. Aceasta este recomandarea la modul general. Utilizarea de scări deschise este permisă în unele cazuri dar nu este recomandată, deci nu trebuie să fie prima opțiune.

Vă putem ajuta pentru verificarea la toate cerințele fundamentale pentru proiectele de arhitectură.

Scările deschise către alte spații sunt permise numai dacă ele asigură evacuarea de la maxim două niveluri ale clădirii. Spre exemplu dacă avem o clădire P+2Etaje scara asigură evacuarea de la Etajul 1 și de la Etajul 2, deci se permite utilizarea unei scări deschise. Dacă avem o clădire P+3Etaje atunci nu se admite utilizare de scări deschise, este obligatoriu să fie utilizate scări închise în case de scări proprii(se asigură evacuarea a trei niveluri ale clădirii).

Există situații în care utilizarea de case de scări închise este obligatorie în toate cazurile, fără a mai conta numărul de niveluri evacuate. Spre exemplu în cazul clădirilor de comerț este obligatoriu să existe case de scară închise în camere proprii, chiar dacă există și scări deschise.

În cazul clădirilor înalte și foarte înalte casele de scară închise sunt obligatorii.

Condiții pentru casele de scară închise

Casele de scară închise au ca principal rol asigurarea evacuării utilizatorilor în condiții de siguranță de la toate nivelurile clădirii și până la nivelul solului , în exteriorul clădirii.

Performanțele caselor de scară depinde de gradul de rezistență la foc al clădirii.

În acest sens aceste scări sunt închise în camere proprii desfășurate pe verticala clădirii și care au condiții impuse pentru pereți, planșee, rampe și ușile de acces.

Pereții interiori– pereții care delimitează casele de scară închise de către restul spațiilor interioare trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să fie incombustibili (C0) și să aibă rezistența la foc de cel puțin 150 de minute (EI150) pentru clădirile din gradele de rezistență la foc I, II sau III. Pentru gradul de rezistență la foc IV se admite o rezistență la foc de doar 30 de minute iar pentru gradul de rezistență la foc V se admite o rezistență la foc de doar 15 minute. În aceste două din urmă cazuri pereții pot fi combustibili: C1 pentru gradul de rezistență la foc IV și C2 pentru gradul de rezistență la foc V.

Iată care este legătura între clasa de reacție la foc și clasa de combustibilitate.

Planșee– pentru clădirile încadrate în gradele de rezistență la foc I, II sau III planșeele trebuie să fie incombustibile și să aibă o rezistență la foc de 60 de minute. În cazul clădirilor încadrate în gradele de rezistență la foc IV sau V se vor respecta performanțele impuse de gradul de rezistență la foc.

Rampe de scară– pentru clădiriile încadrate în gradele de rezistență la foc I, II sau III rampele de scară și platformele trebuie să fie incombustibile și să aibă o rezistență la foc de cel puțin 60 de minute. În cazul clădirilor încadrate în gradele de rezistență la foc IV rezistența la foc trebuie să fie de 45 de minute iar pentru gradul de rezistență la foc V rezistența la foc a rampei trebuie să fie de 15minute. Pentru gradul de rezistență la foc IV și V rampele trebuie să fie cel puțin C2(greu combustibile).

Ușile de acces– ușile de acces în casele de scări închise trebuie să fie uși pline cu autoînchidere, adică dispozitiv care să permită închiderea ușilor fără ajutorul oamenilor. Nu se admit uși cu geam deoarece acesta se poate sparge și nu se mai asigură condițiile de protejare.

Pentru auditorii energetici pentru clădiri foarte utilă o reprezintă utilizarea softului Termic G – soft cu ajutorul căruia puteți să realizați certificatele energetice pentru clădiri dar și breviarul de calcul G.